fredag 29 januari 2021

Älvan v4 Aktivitet kring boken "Var inte rädd lilla krabban"

Idag läste några barn på Älvan boken Var inte rädd lilla krabban. Sedan återberättade de bokens innehåll med hjälp av en flanosaga. Efteråt reflekterade barnen över bokens tema att övervinna nya utmaningar: Krabban övervinner utmaningar som sjögräs, vågor och att träffa nya kompisar. Den kommer fram till att "jag kan gå vart jag vill!"  Vilka utmaningar står barnen själva inför? De kom snabbt fram till att deras största utmaning vad gäller förskolvärlden är övergången till förskoleklass och lyfte både positiva aspekter som att "träffa nya kompisar" och utmanande aspekter som att "det är pirrigt" och "man måste gå". 





Bishops sex matemtiska aktiviteter

Alan Bishop, matematiker, har identifierat sex matematiska aktiviteter; lokalisera, designa, räkna, mäta, leka och förklara. I ikt-rummet på förskolan har några av  barnen på Trollet bekantat sig med att mäta. Undervisningssituationen uppstod i att några av barnen började hoppa från scenen som står i rummet. Barnen verkade intresserade av att veta hur långt de hoppade och tillsammans gick vi och letade rätt på ett måttband! Genom det tillägget blev hoppets längd konkretiserat. Barnen kunde markera ut på måttbandet var hen landade. "Titta var lågt jag hoppade!" "Hit kom jag." "Jag kan skriva mitt namn". De barnen som ville fick skriva sitt namn och lägga ut längs bandet som var utdraget och fäst på golvet. Det blev samtal om olika längder, kort, långt, lika långt! 




Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla: 

förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar,

förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,

förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp

(Lpfö2018)

Normkreativitet på Trollet

Normkreativitet på förskolan handlar mycket om att visa barnen på den mångfald vi människor är och alla våra många sätt att vara på. Att ha en öppen lärandemiljö med bredare normer som inkluderar alla som likvärdiga och olika individer. Detta kan ske på en mångfald olika sätt, många gånger när vi läser böcker som belyser ex hur våra familjer ser olika ut, genusfrågor, etnicitet mm. Barnen ges möjlighet till reflektion där de får syn på sig själva och få ta del av kompisarnas tankar. Vi har även varit kreativa med den klassiska leken "en bonde i vår by" under samling. Där bonden istället för en fru tog en man. Där vi genom lekens värld gör en liten twist i hur vi kan tänka och göra! Leken är inte bara grund för barn, utan även för utbildningen här på förskolan. Leken ger förutsättningar för att barn utvecklar socioemotionella förmågor, reflektions och tankeförmågor. 



Enhörningen

Vad har hänt denna veckan på Enhörningen!

Vi har fått två nya kompisar som har börjat hos oss. De barnen kommer från Trollet.

Vi har varit ute mycket på gården måndag och tisdag då vi cyklade, grävde djupa hål och spelade boll och annat kul.

I onsdags hade vi våra grupperna aporna målade apor och tog fram fakta om aporna. Björnarna målade björnar som skulle bo i grottan som de hade gjort tidigare.

Tigrarna målade tigrar. I torsdag så delade vi upp tigrarna som fick vara tillsammans med aporna eller björnarna och då fick det berätta vad deras djur var bra och mindre bra på.

Alla barn har gjort ett djur och fått en bild på sig själv så att de blev tigrar, apor och björnar.

Vi har fortsatt att prata om hur vi är olika och hur vi är som kompisar.

Vi har läst kompisboken som heter alla lika värda.

Fredag så tittade vi på film om hur det går till att återvinna pappret.

Vi har gjort en stor teckning tillsammans med vattenfärgor.

Detta vill jag höra så mår jag bra.

Du är viktig

Jag är stolt över dig

Din åsikt spelar roll

Det är roligt att vara med dig

Berätta mer

Jag förstår dig

Jag tycker om dig

När jag hör detta så vet jag att jag duger som jag är.

Jag vill gärna lära mig saker om jag fått höra att någon lyssnar på mig och tar mig på allvar.

 

Vi skulle vilja be er om hjälp vi skulle vilja ha ”hej” på olika språk så vi skulle vilja att ni skriver hej på ert språk på ett papper så barnen kan ta med det till oss.

Ha en underbar helg!





Draken vecka 4

Barnen försätter att intressera sig och ägna mycket tid i kökshörnan på avdelningen. Med hjälp av lera tillverkar de "mat" och plattar ut, blandar i olika kärl, skär i bitar och kavlar.

"Utbildningen ska ge utrymme för barnens egna initiativ, fantasi och kreativitet."
"Utbildningen ska ta tillvara barnens egna erfarenheter, behov och det de visar intresse för."
(Läroplan för förskolan, Lpfö98)


Ett barn till ett annat: -"Jag skär av kanterna till dig"







Äggkartong fylld med ägg!





I torsdags målade vi tillsammans. Barnen fick välja färger själva och måla med pensel. Många av barnen uppskattar att måla och testar olika tekniker med penseln, men även med händerna.

"Barnen ska ges tid, rum och ro till eget skapande. Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva, gestalta och kommunicera genom olika estetiska uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans.
(Läroplan för förskolan, Lpfö98)



torsdag 28 januari 2021

Älvan v4 Stapelbäddsparken - vi fortsätter

Idag fortsatte barnen att konstruera Stapelbäddsparken.












Vi funderar över magneter på Draken


Ett barn testar att sätta upp en duplobit på whiteboardtavlan. Hen försöker några gånger med inser att den inte fastnar och byter till en magnetkloss istället och sätter upp den. Ett annat barn säger: 
-"Det går inte att sätta legobitar eller djur eller leksaker på tavlan" 
-"Varför inte?" Frågar en vuxen.
-"Det måste vara en magnet". 
Vi testar oss fram med olika föremål och det verkar stämma att bara sakerna med magneter fastnar på tavlan.

"Utbildningen ska uppmuntra och utmana barnen att pröva sina egna och andras idéer, lösa problem och omsätta idéerna i handling."

"Utbildningen ska ta tillvara barnens nyfikenhet samt utmana och stimulera deras intresse för och kunskaper om natur, samhälle och teknik"
(Läroplan för förskolan, Lpfö98)





tisdag 26 januari 2021

Älvan v4 Stapelbäddsparken

Idag konstruerade flera barn på Älvan kulbanor och skateramper som representerar Stapelbäddsparken. Stapelbäddsparken är en av de platserna som barnen på Älvan pekade ut på Malmö kartan på avdelningen. Barnen använde sig bland annat av pappersrullar, trattar och äggkartonger. Några barn målade sina konstruktioner efteråt.








måndag 25 januari 2021

Meny v. 4


 

Språk och matematik på Älvan v4

Efter att ha varit ute på morgonen har Älvan en matematik eller språksamling innan barnen delas upp i två eller tre grupper och pedagogerna introducerar gruppaktiviteterna. Inom språksamlingarna ger vi barnen bland annat förutsättningar för att skapa intresse för skriftspråket. Inom matematiksamlingarna ger vi barnen bland annat förutsättningar för att skapa en förståelse för grundläggande egenskaper hos tal, antal och ordning.






fredag 22 januari 2021

Enhörningen

Nu är vi i full igång på enhörningen vi har möblerat om och vi är inte färdiga ännu. Vi har flyttat ut allt byggmaterial till det stora rummet. Köket kommer vi att göra till en ateljé där barnen kommer kunna skapa genom sin fantasi så har ni återvinningsmaterial   som ni inte vill ha så kom gärna hit med det. Vi har gjort en kiosk som inte är riktig klar men vi har gjort kakor, korv, pannkakor och annat som vi ska sälja. Vi gjorde kakorna  av saltdeg  som vi fick  torka i torkskåpet det tog lång tid för kakorna att torka. När de var torkade så målade vi dem.

 










Barnen är indelade i 3grupper och de har fått en bok som vi kommer att använda. Vi kommer att prata om jaget, hur man är som kompis läsa om kompisböckerna. Vi kommer at ha grupperna tisdag till torsdag kl. 9.30-ca 10.30. Vi har i varje grupp röstat vad gruppen skulle heta. Carinas grupp ville heta Björnarna, Jennys grupp ville heta Aporna och Medyas grupp ville heta Tigrarna.

Denna veckan har vi börjat med att skriva våra namn, hårfärg, ögonfärg och längd. Andra gången så gjorde Björnarna grottor där björnarna bor, Aporna målade träd som aporna ska klättra i. Tigrarna började med att prata fakta om tigrarna. Vi kommer att försöka göra ungefär lika i grupperna. På samlingen som vi har innan maten har barnen berättat för varandra vad de har gjort i sina grupper. Efter middagen så delar vi barnen i två grupper där vi har högläsning för barnen det är kapitelböcker som vi läser för dem.

Bygg och konstruktion på Draken

Barnen bygger och konstruerar mycket just nu inne på Draken. Det tillverkas garage till bilar och hus till djur. Även att sätta upp magneterna på whiteboardtavlan i olika mönster verkar intressera barnen.






torsdag 21 januari 2021

Covid-19

لمن لديه أطفال في المدارس التمهيدية بمدينة مالمو

 

 

معاً نقلل من

خطر العدوى

 

مرحبا بكم في فصل جديد بالمدرسة التمهيدية. نواصل اليوم عملنا المشترك من أجل التمكن من الحفاظ على المدارس التمهيدية خالية من كوفيد-19 والأمراض الأخرى.

تستند قواعدنا على نصائح وتوصيات من السلطات المسؤولة. للمدارس التمهيدية المختلفة شروط مختلفة، لذلك تأكد من اتباع القواعد التي تنطبق في المدرسة التمهيدية الخاصة بطفلك. نساعد بعضنا البعض من أجل أن تظل المدرسة التمهيدية مفتوحة.

مرحبا بك إذا كنت بصحة جيدة

       يجب أن يبقى الأطفال والبالغين المرضى في البيت. ينطبق ذلك حتى عند الإصابة بأعراض الزكام الخفيفة إذا لم تختف خلال يوم واحد. تذكر أن تقوم بالإبلاغ عن مرض طفلك لكي يتم التخطيط للأنشطة بطريقة جيدة.

       يجب ألا يعود طفلك إلى المدرسة التمهيدية إلا بعد مرور يومين من بعد أن يتعافى.

       يجب أن يبقى الأطفال والبالغين في البيت إذا ما كان أحد أفراد الأسرة لديه إصابة مؤكدة بكوفيد-19. ينطبق ذلك حتى لو لم تظهر لديكم أية أعراض.

       إذا مرِض طفلك في المدرسة التمهيدية، فيجب أن تحضر بأسرع وقت ممكن لتأخذه إلى البيت. يمكن أن يعتني الموظفون بطفلك باستخدام الكمامات والأقنعة إلى حين قدومك.

       تذكر أن تحافظ على التباعد عند إحضار وأخذ طفلك وخاصة مع البالغين الآخرين.

هذا ما تفعله المدرسة التمهيدية لمحاربة انتشار العدوى

 

·       نكون خارجاً في الهواء الطلق قدر الإمكان ونتجنب الازدحام. تأكد من أن طفلك لديه ملابس مناسبة لكي يظل في الخارج.

·       يتم إحضار وأخذ الأطفال خارجاً أو بطريقة أخرى تتيح للأهل والموظفين والأطفال الحفاظ على مسافة كافية بينهم. اتبع القواعد السارية في المدرسة التمهيدية الخاصة بك.

·       يقوم الموظفون والأطفال بتنظيف أيديهم بشكل متكرر وصحيح.

هنا يوجد المزيد من المعلومات

تجد على الموقع malmo.se/forskolacorona المزيد من المعلومات حول تساؤلاتك كأب/أم وعن كيفية عملنا للتقليل من انشار العدوى.

مع خالص التقدير، إدارة المدراس التمهيدية، مدينة مالمو

  

Covid-19

14/01/2021

 

For families with children in Malmö city preschools

Together we can reduce

the risk of infection

 

Welcome to a new semester of preschool. We will continue our shared efforts to prevent infection from Covid-19 and other diseases in our preschools.

 

Our rules are based on guidelines and recommendations from relevant authorities. Different preschools may have different conditions, so please follow the rules that apply to your child's preschool. We must work together to ensure that preschools remain open.

 

Welcome if you are healthy

 

·       Children and adults who are ill must stay home. This also applies to mild cold symptoms if these do not disappear after 24 hours. Remember to notify the preschool of your child's illness to enable the facility to plan properly.

·       Your child should not return to preschool until he or she has been well for at least two days.

·       Children and adults should also stay home if anyone in the household has been diagnosed with Covid-19. This also applies to those who have no symptoms.

·       If your child becomes ill at preschool, you must immediately come to pick up your child. Preschool staff wearing masks and visors will take care of your child until you arrive.

·       Remember to keep your distance from others, especially other adults, when dropping off and picking up your child.

 

Preschool measures to prevent the spread of infection

 

·       We spend as much time as possible outdoors and avoid crowding. Make sure that your child brings appropriate outdoor clothing.

·       Children must be dropped off and picked up outside, or in some manner that ensures social distancing between parents, children, and staff members. Follow the rules for your preschool.

·       Staff members and children be washing their hands often and in the correct manner.

 

For more information

See malmo.se/forskolacorona for more information on what you as a parent should consider, and how we work to prevent the spread of infection.

 

Kind regards,

The Preschool Administration, City of Malmö 

Älvan v3

Idag ägnade sig barnen på Älvan åt skriftspråket genom att hitta sina namn i både versaler och gemener. De flesta kunde läsa sina namn och de övriga fick hjälp från kompisarna. Barnen visade ett stort intresse.



Förskoleenkäten 2021

Vi som jobbar på Gyllebo förskola vill veta hur du som vårdnadshavare upplever ditt barns förskola. Det ger oss ökad förståelse och värdefull information, som vi tar vi med oss i det dagliga arbetet och i vårt kvalitetsarbete. Därför hoppas vi att du vill svara på årets förskoleenkät. Du får den med post och mejl i februari. Du kan också läsa om enkäten på www.malmo.se/forskoleenkaten






fredag 15 januari 2021

Älvan v2

Välkommen tillbaka efter julledigheten! Efter omröstningar förra året har vi nu bytt namn på förskolans avdelningarna och "Lejonet" heter numera "Älvan". Vi kommer att fördjupa oss i älvans betydelse under terminens gång.

Denna veckan har vi bland annat fortsatt med att undersöka förmultningsprocessen av papper, kartong och plast med hjälp av våra sopsamlarmonster inom området Grön Flagg. Pappret har snart försvunnit och av kartongen syns bara små bitar. Endast plasten är oförändrad.






Vi har byggt en bokstavskub där vi har möjligheter att undersöka olika bokstäver, barnens namn och olika ord. Längre fram  kommer vi skriva korta texter tillsammans.


 


Nästa vecka fortsätter vi med projektet "Byggnader i Malmö". Vi har gjort en karta för Blue-boten med platser dit barnen har cyklat eller som de har identifierat på vår Malmö  karta på avdelningen. Tillsammans kommer vi programmera Blue-boten så att den kör till de utvalda platserna. 




Välkomna till Trollet!

Vi vill välkomna er alla tillbaka till en ny spännande och lärorik termin hos oss på Trollet! Under förra terminen påbörjade vi en process om nya avdelningsnamn på förskolan där barnen fick göra sina röster hörda i en röstning. Under denna första vecka på förskolan har vi samtalat om denna process och demokrati, vad innebär detta och betydelsen av demokrati. Vårt nya avdelningsnamn blev, som säkert många av er redan fått reda på av barnen, Trollet.    
Under veckan som gått har vi reflekterat tillsammans med barnen om deras önskemål inför denna nya termin! Vi pedagoger är/var nyfikna på vad som är viktigt för vår barngrupp och vi vill skapa goda förutsättningar för barns delaktighet och inflytande i deras utbildning här på förskolan. 
Barnens önskemål inför vt21:
-"cykla till biblioteket"
-"en Elsadocka"
-"en Elsadocka"
-"utflykt med grillning"
-"utflykt till skogen"
-""utflykt till stranden"

 
         

Draken vecka 2

Välkomna tillbaka efter julledigheten alla föräldrar och barn på Draken!

Denna vecka har vi introducerat vårt nya namn för barnen. Några barn undrar om det är Bolibompadraken på vår dörr?

Vi har välkomnat tre nya kompisar också, så vi säger välkomna till Draken!

Barnen fortsätter intressera sig för bygg och konstruktion med olika material. Några av barnen har även börjat intressera sig för att lägga pussel och vill gärna göra detta flera gånger om dagen.

Vi har även tillverkat ny lera till avdelningen. Många av barnen sitter varje dag med leran och knådar, rulla och lagar mat med hjälp av köksredskapen.

Vi ser framemot en spännande vår barn tillsammans med era barn!






torsdag 14 januari 2021

Information Covid-19


 

Skolvalet har öppnat

Perioden för att söka skola läsår 2021/2022 varar mellan 13 januari–3 februari 2021. Följ länken till malmo.se för att göra ett val.


Skolval till läsåret 2021/2022


söndag 3 januari 2021

ÄNTLIGEN!

Nu är det klart!!

Det har varit en lång och spännande process, men nu är det klart. När vi är tillbaka efter julledigheten har barngrupperna fått sina nya namn.

Processen startades i våras då namnförslag lämnades in. Många av förslagen hade anknytning till våra utvecklingsområden. Namnen har knutit samman avdelningarna för att skapa gemenskap och sammanhang.

Förslagen som kom in gick till röstning för de vuxna. De tre förslag som fick flest röster gick sedan ut till barnen. Förslagen diskuterades och barnens tankar samlades in. Barnen fick rösta på sitt favoritförslag. En röstning betyder att de flesta får sin önskan, men det innebär nästan alltid att någon inte får sin önskan. Detta gäller såväl barn som vuxen. Detta pratade vi också om.

Och nu äntligen är det klart! Vi har ett resultat!

 

Gyllebo förskola kliver in i sagornas värld!

Draken, Älvan, Trollet och Enhörningen.


DRAKEN

 





ÄLVAN






TROLLET
 



ENHÖRNINGEN

 


Delfinen blir Draken

Lejonet blir Älvan

Pingvinen blir Trollet

Elefanten blir Enhörningen