fredag 5 november 2021

Val på Gyllebo förskola


"Utbildningen ska genomföras i demokratiska former och lägga grunden till ett växande intresse och ansvar hos barnen för att aktivt delta i samhället och för en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig. Både ett långsiktigt och globalt framtidsperspektiv ska synliggöras i utbildningen.
Förskolan ska spegla de värden och rättigheter som uttrycks i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). Utbildningen ska därför utgå från vad som bedöms vara barnets bästa, att barn har rätt till delaktighet och inflytande och att barnen ska få kännedom om sina rättigheter." (Lpfö 18)

Förskolans verksamhet ska ge förutsättningar för att varje barn ska få erfara vad det innebär att ha inflytande och kunna påverka sin vardag i förskolan. 

Hur erfar barn demokrati? 
- genom att bli lyssnade till
-genom att varje barn blir inkluderad och ges möjlighet att göra sin röst hörd
-genom att få lära sig att det är ok att tycka olika och komma med egna förslag

 

                                   


För ett par veckor sedan gick Trollets barn, tillsammans med övriga barn på Gyllebo förskola till val. Barnen skulle få göra sina röster hörda kring deras favoritsång (om ni letar bland tidigare inlägg finner ni länk till samtliga sånger). Ikt rummet förvandlades till en röstlokal! I röstlokalen mottogs vi  av en röstmottagare. Barnen fick uppleva sångerna genom att de projicerades på väggen och några av barnen passade på att dansa litegrann!  

Barnen fick, tillsammans med en pedagog, gå fram till röstbåset och fick där ta det kortet som symboliserade den låt som barnet ville lägga sin röst på. Resultatet för hela förskolan lämnades sedan över till valbussen. Flera förskolor har deltagit i denna omröstning och vi väntar med spänning på ett resultat! 




                                      Titlarna för sångerna; "Wow" , "Usch" och "Tillsammans".