torsdag 4 november 2021

 

Nu ska vi fira!

Gyllebos förskola har fått certifieringen för Grön Flagg och det ska vi fira nästa vecka genom att erbjuda barnen aktiviteter på gården knutna till vårt utvecklingsområde ”Hållbar utveckling”. På torsdag den 11 november, som är den stora hållbarhetsdagen, hissas Grön Flagg flaggan.

Vad är då Grön Flagg?

Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools med flera miljoner engagerade barn och vuxna världen över. Se gärna filmen Vad är Grön Flagg? - YouTube

Arbetet i Grön Flagg omfattar undervisning om miljön och hållbar utveckling. Det är viktigt att omsätta undervisningen i praktisk handling, vilket innebär varierade aktiviteter som bidrar till en förbättrad miljö och en hållbar utveckling Grön Flagg är ett arbete som är baserat på barns delaktighet och ett demokratiskt förhållningssätt.

En resa med Grön Flagg

Under ett år arbetas det strukturerat och engagerat med processer för hållbar utveckling genom att genomföra en hållbarhetsresa. I början av en ny resa väljer vi tillsammans på förskolan ut tre utvecklingsområden som vi vill förbättra och fördjupa oss i. I slutet av resan ansöks det om en Grön Flagg certifiering som är ett bevis på att vi är med och bidrar till en hållbar framtid.

Efter avslutad hållbarhetsresa börjar en ny resa med Grön Flagg. Förskolan har det här läsåret valt att arbeta med följande tre utvecklingsområden:

·       Djur & Natur

·       Skräp & Avfall

·       Global samverkan

Kopplingar till läroplanen och de Globala målen

Grön Flagg-arbetet har tydliga kopplingar till Lpfö-18 (läroplanen för förskolan). Det tydliggör hur arbetet kan bidra till barnens utveckling, lärande, ansvar och inflytande. Genom att arbeta med Grön Flagg sätter vi även fokus på de Globala målen för en hållbar utveckling. De globala målen är en rad hållbarhetsmål som alla världens länder kommit överens om att följa. Ditt barn är en del av den viktiga resan.

Om du har frågor kring vårt arbete med Grön Flagg kan du alltid prata med oss eller läsa mer om programmet på Skapa er egen hållbarhetsresa! | Håll Sverige Rent (hsr.se)