tisdag 9 november 2021

 Hållbar mat på den stora hållbarhetsdagen den 11 november

På torsdag firar förskolan den stora hållbarhetsdagen och förskolans certifiering för Grön Flagg. Köket kommer då att servera en tre-rätters meny med närodlade råvaror. på onsdag kommer varje avdelning att få en skål med okokt havreris och havregryn, som är odlat i Skåne. Barnen får känna, smaka och lukta på riset och havregrynen och jämföra skillnader eller likheter. Personalen samtalar med barnen till exempel om vad det är, hur och vad vi använder havreris och havregryn till. På torsdag kommer det att serveras kokt havreris till maten.

Den här tre-rättersmenyn kommer barnen att bjudas på :

  • Förrätt: liten smörgåssnitt
  • Huvudrätt: Kycklingbiff/vegetarisk biff med havre ris.
  • Efterrätt: Äppelkaka på äpplen från Kivik.


Fyra sätt att äta för en levande planet

1. ÖKA – ät mer från växtriket!

Linser, bönor, ärtor, rotfrukter och mörkgröna bladgrönsaker innehåller gott om näringsämnen och protein. Det är både klimatsmart och nyttigt att basera måltiderna på grönsaker och fullkornsprodukter. 

2. MINSKA – ät mindre men bättre kött

Vi i Sverige behöver minska vårt köttätande. En mycket viktig åtgärd för planeten är att välja mindre men bättre kött. Om du väljer kött – välj kött från djur som har betat och hjälper till att hålla våra hagar och landskap öppna eller kyckling från bra förhållanden.

 

3. VÄLJ – svenskt, certifierat eller miljömärkt

Välj mat som du eller någon du litar på vet hur den är producerad. Välj certifierad eller miljömärkt mat i butiken. Då bidrar du till ansvarsfullt producerad mat – det är bra både för klimatet, den biologiska mångfalden och dig. Välj gärna svenskt.

 

4. SLUTA – släng ingen ätbar mat

Idag slängs ungefär en tredjedel av all mat som produceras. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar sånt som blir över i stället för att äta upp resterna. Cirka 19 kilo ätbar mat per person och år slängs i soporna, och 26 kilo mat och dryck hälls ut i avloppet. Det kostar för både miljön och plånboken. Ett hushåll beräknas kunna spara minst 3 000 – 6 000 kronor per år på att minska sitt svinn.