onsdag 26 oktober 2022

Älvan: Analog programmering - "vara" en Blue-bot

Idag programmerade barnen varandra genom att låtsas vara en Blue-bot som programmeras av ett annat barn. Först placerade ett barn ett annat barn som agerade Blue-bot och en bild på ett av Älvans favoritdjur lagom långt ifrån varandra. Sedan programmerade barnet Blue-boten genom att ge kommandon så att Blue-boten gick till favoritdjuret genom att sätta en fot framför den andra. 

Kommandon: Röra vid bakhuvudet antal gånger = gå antal steg framåt

                        Röra vid ryggen antal gånger = antal steg bakåt

                        Röra vid höger/vänster axel = svänga höger/vänster

                        Steg = sätta en fot framför den andra 

Barnen på Älvan hade roligt men det blev tydligt att aktiviteten var utmanande. Barnen programmerade Blue-boten stegvis. Några barn började tänka självständigt som Blue-bot och gick extra steg för att nå djurbilden medan andra följde instruktionerna mer exakt och väntade på nästa kommando. 


Förskolan ska ansvara för att varje barn får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande. Läroplanen för förskolan. (Lpfö 18, s. 15)

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förståelse för rum och grundläggande egenskaper hos mätning. Läroplanen för förskolan. (Lpfö 18, s. 14)

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler. Läroplanen 9för förskolan. (Lpfö 18, s. 13)

   

Enhörningen

Idag blev det promenad till mellanhedenslekplats och springa på gräset tillbaka.
Idag hade vi citron till maten och massor av kärnor fanns i citronen så nu får vi plantera citroner. 
Eftersom det är skollov nästa så är det en del barn som är lediga . Så vi har bestämt att barnen får komma utklädda på fredag men inga vapen eller masker.
Vi har fått  ett spöke av ett av barnen som vi skulle hänga upp inför halloween fester.
Meddela gärna om era barn är lediga nästa vecka





tisdag 25 oktober 2022

Draken


Barnens favoritsång är hjulen på bussen snurra runt, runt, runt. Det var roligt att göra en buss tillsammans med barnen. Vi samlade mjölkkartonger och gjorde en buss. Barnen blev glada för bussen och hade mycket skoj med det.

Hinderbana Trollet



Hur tar vi oss igenom hinderbanan? Ska vi hoppa? Krypa? Åla oss? Var några av frågorna som barnen ställde sig under förmiddagen ute på gården! En undervisning som skapade flera grovmotoriska utmaningar där barnen hjälptes åt och samarbetade för att ta sig över eller under hinderna. 

Kastanjemålning Trollet

En kreativ och fantasifull undervisning där barnen tillsammans skapar sin konst med hjälp av färg och kastanjer!







torsdag 20 oktober 2022

Enhörning

Idag har vi planterat äpple kärnor och apelsin kärnor







Enhörningen

Idag har några barn cyklat till fluger färg där vi har fått färg och tapeter till vårt dockhus bland annat. De kommer att samla ihop mer saker till oss ochsedan ringa så vi kan hämta det.



onsdag 19 oktober 2022

Älvan: Gissa djuret!

Vem är jag? Jag har öron, en svans, är randig och ryter! Igår gissade barnen på Älvan vilket av Älvans favoritdjur barnen representerade. Sedan hjälpte en pedagog barnen att representera även andra djur. Barnen gillade både att representera djuren på olika sätt såväl som att gissa vilket djur barnen  representerade. 


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som drama. (Lpfö 18, s. 14)

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att utveckla förståelse för kunskaper om djur. (Lpfö 18, s. 14)


Draken


Drakens barn målar spökspår. Först doppas näven i färg och pressas mot papperet. 
Vi utvecklar fantasi och finmotorik.

torsdag 13 oktober 2022

Älvan: Kompisböckerna och barnkonventionen

Varför är det viktigt att sela med sig? Detta har några barn från Älvan reflekterat över när de har lyssnat på en av kompisböckerna för de yngsta med temat Dela med dig.  När har barnen själva delat med sig?

Här följer några exempel från barnen:

- dela leksaker

- dela bilar

- dela plusplus

- dela bilar

- dela papper och pennor

Kompisböckerna handlar om hur barnen kan vara en bra kompis. Böckerna tar upp vardagliga situationen barnen kan hamna i på förskolan och hur barnen kan lösa dessa. Huvudpersonerna är Kanin och Igelkott. Kompisböckerna är baserade på barnkonventionen.


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler. Läroplanen för förskolan. (Lpfö 98, s. 13) 



onsdag 12 oktober 2022

5årsgruppen

Idag har vi haft 5årsgruppen
De fick i uppgift att rita deras favorit mat och mat de tyckte mindre om.
Deras favorit sak att göra hemma och på förskolan.



tisdag 11 oktober 2022

Draken



Idag pratade vi med barn om hösten .
”Vilka färger har hösten?”
Idag målar vi höstlöv och använder icke-traditionella ritningstekniker ( bomullspinnar).

Samling Trollet


På dagens samling läste vi har en bok som i sitt innehåll gav instruktioner för barnen att följa, en analog programmering. Barnet i boken gjorde olika rörelser med hens kropp som barngruppen följde. En instruktion var att krama; där flera av barnen ville krama en kompis. I detta moment uppstod samtal om samtycke ; att först försäkra sig att kompisen vill ha en kram genom att fråga först och invänta kompisens svar. 

måndag 10 oktober 2022

Älvan: Barnens första språk

Marhabaan! Idag har barnen på Älvan upprepat hälsningar på barnens första språk som de har haft i språk samlingen förra veckan.



Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska. 
(Läroplanen för förskolan, Lpfö 18, s. 14)

Förskolan är en social och kulturell mötesplats som ska främja barnens förståelse för värdet av mångfald.
(Läroplanen för förskolan, Lpfö 18, s. 5)

Skapa med hösten! Trollet

Vad händer när vi samlar ihop en mångfald av höstens fantastiska naturmaterial och erbjuder detta i ateljén? Barnen erbjöds kastanjer, löv, pinnar samt grundfärger. Barnens kreativitet och fantasifullhet tog plats i rummet och här är ett axplock av bilder från undervisningen!








Flyta eller sjunka?

Vad händer med olika material när det läggs i vatten? Kommer det flyta eller sjunka? Barn från flera avdelningar fick tillsammans utforska och experimentera kring materials densitet.



Enhörningen

Bygge med Lego hus med balkong





fredag 7 oktober 2022

Trollet

Wow bilen rör sig sa ett barn!
Den lyser! Sa ett annat barn. Avdelningen trollet bekantar sig med programmering med blue bot. Blue-boten har en läsare och med hjälp av taktila brickor sänder programmeringen till blue boten via bluetooth. Brickorna har pilar som barnen väljer var blue boten ska åka. 

Framåt, bakåt, vänster, höger eller pausa.



Trevlig helg önskar avdelningen Trollet 

Draken


Barnen plockade löv på gården  sen vi pratade om hösten hur blad byta ferier sen de gjorde en höst träd med löv

Enhörningen

Vad för skoj har vi gjort på enhörningen denna veckan
Brandbilen och polisbilarna börjar bli klara.
Lekt på mellanhedens lekplats
Gjort höst löv och djur till vårt års träd
Planterat kastanjer
Vi har nya fall av löss så kolla era barns hår!











torsdag 6 oktober 2022

Älvan: Vilka språk pratar barnen på Älvan?

Vilka språk pratar barnen på Älvan? En grupp barn på Älvan delar med sig och berättar för varandra hur man säger HEJ på olika språk. 

- svenska: HEJ

- engelska: HELLO, HI

- portugisiska: OLA

- tyska: GUTEN TAG, HALLO

- spanska: HOLA


Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska (Lpfö18, s. 14).

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer (Lpfö18, s. 14).




tisdag 4 oktober 2022

Draken


Vi pratade om nyckelpigor, var de bor och vad de äter efteråt fick barnen göra en nyckelpiga av papper tallrik där barnen visade stort intresse när de målade på tallriken.

Älvan: De yngre barnen utforskar Blue-boten

Nej, du får svänga! Du får sudda! Du läser just nu om hur de yngre barnen på Älvan utforskar Blue-boten (4/11). Barnen programmerar Blue-boten så att den kör till kompisarna. Det blir både utforskande och samarbete. Blue-boten blir som en ny kompis till barnen.


Förskolan ska ansvara för att varje barn får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande (Lpfö 18, s. 15). 

Enligt läroplanen (Lpfö18, s. 13) ska förskolan ge varje bar förutsättningar att utveckla förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler.

 

måndag 3 oktober 2022

Matematik Trollet



Trollets barngrupp har gemensamt sorterat material efter färg. Under samlingen benämndes färger och subjekt; vad har jag valt och vilken färg har detta ting? Vilket papper har samma färg? 

Utbildningen i förskolan ska ge barnen möjlighet att använda matematik för att undersöka och beskriva sin omvärld samt lösa vardagliga problem. (Lpfö 2018)





Älvan: Vad mår du bra av? (Livsstil och hälsa)

Har du funderat över vad du mår bra av? Idag (3/10) har några barn på Älvan reflekterat över just denna fråga och kommit med flera svar:

- Röra mig på en cykel.

- Röra mig på lekplatsen.

- Gå på Mumin föreställning. Pettson och Findus.

- Röra sig på förskolan.

- Gunga och springa.

- Cykla.

- Gå till förskolan och skolan.

- Gå på Leos lekland. Delfinens lekland. Springa runt. Hoppa. Hoppa i ett bollhav. Hoppa jämnfota. Klappa händerna och magen. Hoppa som en groda.

- Sova. Vila.

- Äta mat. Dricka.


Efter denna uppstart ska vi på Älvan fortsätta att arbeta med målet Livsstil och hälsa  inom hållbar utveckling. 

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa och sitt välbefinnande (Lpfö18. s.13).