fredag 18 december 2020

Barnen på Delfinen fortsätter att utforska sinnesrummet

Barnen på Delfinen utforskar sinnesrummet och lite nytt material som tillkommit. Till ljusbordet finns det nu mera legoklossar i olika färger att bygga med. Några barn tog lådan och hällde ut alla klossarna och sedan plockade de tillbaka alla igen, detta gjorde de många gånger om. Vi tolkar det som intresset av att hälla och fylla på även syns här.




Spår av lek!




Information hur det ser ur inne på förskolan just nu

Leken ska ha en central plats i förskolans utbildning. Barnens lärande kan bli mångsidigt om miljö och material är utmanande och uppmuntrar till lek och aktiviteter.

De senaste månaderna har vi på Gyllebo förskola gått över miljö och material och sorterat utifrån Malmö stads broschyr ”Kemikaliesmart vardag för barn i förskolan” samt tillfört nytt material med barnens intresse och behov i fokus.

Flera nya mötesplatser har iordningsställts såsom IKT-rum (informations- och kommunikationsteknik), bibliotek och sinnesrum. Varje avdelning har fått nytt material för bygg- och konstruktion (klossar och magneter för olika tekniker), språk och matematik (pussel, spel, böcker) samt värdegrund och rollek (dockor, figurer, lekservis). Varje avdelning har också ett ljusbord där barnen gärna leker med transparanta klossar, kalkerar bilder, tittar på röntgenbilder av olika djur med mera.

Det nya materialet har väckt glädje och intresse hos barnen. Det vi kan se är att magneter och ljus väcker stor förundran hos barnen.

Vi lägger ut en del bilder här på bloggen eftersom det för tillfället är så att ni vårdnadshavare inte kan gå in på förskolan och titta, så kan ni ändå ta del av barnens lek och utbildningsmiljö.

I läroplanen för förskolan (Lpfö 18) kan vi läsa följande:

”Ett förhållningssätt hos alla som ingår i arbetslaget och en miljö som uppmuntrar till lek bekräftar lekens betydelse för barnens utveckling, lärande och välbefinnande”.

”Miljön ska vara tillgänglig för alla barn och inspirera dem att samspela och att utforska omvärlden samt stödja barnens utveckling, lärande, lek och kommunikation”.

”En god och tillgänglig miljö utformas, med tillgång till såväl digitala som andra lärverktyg”,














 

 

fredag 11 december 2020

Meny v. 51


 

Matematik inne på pingvinen

Barnen möter matematik på en mångfald sätt under dagen! Här är några exempel! 



Storlek och klassificering. Barnen har sorterat upp löv efter storlek , form och färg.






Geometriska former. Där barnen konstruerar utifrån ett mönster bestående av diverse geometriska former.



Bygg och konstruktion där vi samtalar kring form, färg, storlek, höjd, antal. 















Projektarbete: Bockarna bruse

Vi har under terminens gång fördjupat oss i sagan bockarna bruse inne på pingvinen. Barnen har i små projektgrupper tagit sig an sagan och dess karaktärer på olika sätt! 




Barnen har även påbörjat ett filmprojekt..


Ett mycket intressant projekt där både barn och pedagoger har fått lära och förundrats tillsammans! 






torsdag 10 december 2020

Information gällande Lucia, jul och nyår

Nu närmar sig julen med snabba steg och med allt vad det innebär. Vi kommer att fira Lucia och jul på förskolan enligt följande:

Måndag den 14 dec firar vi Lucia tillsammans på förskolan på förmiddagen. Luciafirandet är mellan kl 930 - 1100 och då är samtliga barn på förskolan välkomna. Under eftermiddagen kommer det finnas möjlighet att titta på inspelning av barnen som kommer att visas ute på gården.

Fredagen den 18 dec har vi en julavslutning tillsammans mellan kl 930 - 1200 och då är samtliga barn välkomna.

Julsammanslagningen kommer i år att vara på Rönneholms Förskola och där kommer Gyllebo förskola att vara i blått kluster. Sammanslagningen kommer att vara den 23 dec – 5 januari och vi öppnar åter på Gyllebo förskola den 7 januari. Ni som anmält behov under sammanslagningen kommer att få ytterligare information gällande denna.

 

Med vänlig hälsning

Anette Åkesson

Biträdande förskolechef

 

onsdag 9 december 2020

Lejonet pysslar o spelar spel

 För någon vecka sen fick vi nytt material på förskolan. Så det stämplas med bokstäver, vi bygger pussel, spelar vildkatten och rim-memory. Superskoj tycker barnen och vi 🙂

Det har även pysslats julgranar och en snögubbe 🎄☃️






måndag 30 november 2020

Bokläsning innan maten på Lejonet

Ibland uppstår mellanrum under dagen. Med mellanrum menar vi tiden som uppstår mellan två aktiviteter och där det ofta uppstår lite tristess/oro hos barnen. Ett mellanrum infinner sig innan lunchen. Barnen har avslutat sina aktiviteter och sitter vid borden. Ganska ofta uppstår här en väntan på att maten ska komma fram på bordet. På Lejonet har varje bord en låda med böcker som kommer fram på bordet denna tid. Läsningen ser olika ut. Vuxen läser högt för barnen, barn läser i en egen bok, barn läser för varandra. Det är en omtyckt stund av både barn och vuxna. Vi ser att barnens lust att läsa är stor.






fredag 27 november 2020

Nya rum och miljöer på Delfinen

Vi har byggt upp en köksmiljö inne på Delfinen där barnen gärna leker. De lagar mat tillsammans och dukar bordet. Barnen har även skapat ett litet hus av en kartong där de gärna går in och sätter sig. I huset bor tre nya dockor som barnen också gärna leker med. De bäddar ner dockorna på madrasserna där de själva vilar. Vi tolkar det som att barnen använder mycket av det de ser i sin vardag i leken.





Vi har även byggt upp en sinnerum på Delfinen där barnen utforskar ljus, ljud, hörsel och känsel. Ficklamporna som vi har inne i rummet intresserar många av barnen, de testar att lysa på olika saker och på olika ställe i rummet. Några av barnen funderar på hur man släcker och tänder ficklampan och lär sig detta med stöd av en vuxen. De utforskar även ljusbordet mycket och lägger olika föremål på detta och ser hur ljuset eller föremålet förändras.








torsdag 26 november 2020

Hej alla barn och vårdnadshavare!

Jag heter Louise och är förskollärare, och har min ordinarie tjänst på Kompassens öppna förskola.

Då Malmö stad beslutat att tillfälligt stänga de öppna förskolorna, för att minska risken för smittspridning av covid-19 kommer jag att arbeta här på Gyllebo förskola. Jag kommer att vara på avdelningarna Delfinen och Lejonet.

Ovanstående gäller t o m 13 december och därefter tas nya besked.

tisdag 24 november 2020

Land-art

Land art belyser relationen mellan människa och natur. Det startade som ett hållbarhetsprojekt av konstnärer i Usa under 60-talet som ett sätt att markera emot kommersialismen inom konsten. Land art handlar om att skapa konst med det en har i ens närhet, ute i naturen. Att hitta en plats ute som en kanske finner spännande, unik, vacker etc och skapa något på plats med naturens egna material. 

Idag startade vi upp ett litet land-art projekt med barn från blandade avdelningar. Vi samlades först kring våra bilder på olika land-art som är uppsatta på gården och samtalade kring detta; vad land-art är? Vilket material en kan använda sig av i ens konstskapande? Vad kan vi hitta här på gården? Mycket av samtalet kom att handla om just vad vi kan finna för material i vår närhet och mångfalden material vi har runtomkring oss utan att egentligen kanske inte vara medvetna om det? 

Spännande arbete att göra avdelningsöverskridande! 






En förmiddag på Lejonet

Idag på förmiddagen har barnen på Lejonet gjort det här:

På gården har det letats sopsamlarmonster tillsammans med barn från Elefanten.

Inomhus fortsatte barnen sitt skapande med lego och Hyllie vattentorn.