måndag 24 augusti 2020

Kortspel på gården

 Idag har jag lärt mig ett nytt kortspel. Bubbel tror jag det hette. Ett av förskolans äldre barn var den som introducerade mig för detta. Barnet förklarade tålmodigt tills jag förstod och vi kunde spela. Barnet önskade att fler kom och deltog och plötsligt var vi många kring bordet. Att spela kort med en blandad skara som denna krävs tålamod från alla parter. Men det är häftigt att se ett barn förmedla vidare en kunskap och anpassa sig efter mottagaren. En stund in blev det dock rörigt med många viljor. Men då användes korten annorlunda. Vi samlade och sorterade och då kunde alla känna sig delaktiga.

Johanna, förste förskollärare






Avdelningarna byter namn

 Nu är läsår 2020-2021 igång! 

Under våren arbetade vi med hur organisationen skulle se ut i huset. Då Mellanhedens förskola avvecklades stod vi inför en förändring. Alla barn som tidigare flyttat till Mellanhedens förskola sitt sista år inför skolstarten stannar nu på Gyllebo. Åldern på barnen på Gyllebo förändras till 1-5år istället för tidigare läsår 1-4.

Under våren reflekterades det individuellt och i arbetslag kring olika förslag. Texten nedan fick all personal tillsammans med reflektionsfrågor.

Vid alla beslut som rör barn ska i första hand beaktas vad som bedöms vara barnets bästa. Artikel 3, Barnkonventionen.

Artikel 3 i barnkonventionen ligger som grund när vi nu ska göra en prövning av barnets bästa, även kallad barnkonsekvensanalys. Ett steg i detta är att samla in all den kunskap som finns hos varje individ. Som förskollärare, pedagoger och barnskötare sitter ni på viktig kunskap om barnen ni möter varje dag och den utbildning som vi bedriver här på Gyllebo förskola. Detta tillsammans med vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet ska bli utgångspunkten i våra reflektioner.

En process som oxå startade i våras var förslag på att byta namn på avdelningarna. Många namnförslag har lämnats in. Många av förslagen har knutits till våra nya utvecklingsområden. Förslagen har varit knutna till varandra, namn som knyter samman avdelningarna och skapar ett sammanhang.

Förslagen som kommit in har sedan gått till röstning för vuxna. De tre förslag som fick flest röster har nu gått ut till barnen. Förslagen diskuteras nu och barnens tankar samlas in. Barnen kommer snart att få rösta på sitt favoritförslag. En röstning betyder att de flesta kommer få sin önskan, men det innebär nästan alltid att någon inte får sin önskan. Detta gäller såväl barn som vuxen. Detta pratar vi oxå om.




Brandövning

 Idag har vi haft brandövning. Denna gällde både skolan och oss. Brandövning har vi 2ggr/termin. 

Ibland reagerar barn starkt på övningar som dessa, det kan bero på att en tror att det brinner på riktigt eller att det sätter igång tankar om eld och bränder en hört talas om tidigare. Orsaker till reaktion kan även bero på att en lek plötsligt avbryts och barnet förstår inte riktigt varför och allt händer fort.

De äldre barnen som varit med flertalet gånger kan ofta säga att det är bara en övning och inget farligt och kanske inte så viktigt heller.

Därför är våra samtal med barnen så viktiga. De barn som reagerar med oro behöver få prata om det och veta att det är just en övning. De barn som lite har "tröttnat" på att en övning kommer mitt i leken behöver prata om vikten av att öva. 

Be ditt barn berätta hemma om hens upplevelse av övningen idag. Det är lika viktigt för barn som inte är verbala och själva kan sätta ord på händelsen att få hjälp att prata om det. Jag hörde att ni haft brandövning idag. Ringde klockan länge? Fick alla barnen gå ut genom svarta grinden? Och sitta på gräsmattan? Detta kan vara en hjälp för att få igång samtal med sitt barn.

Övningen gick bra och alla barn och personal samlades på Gyllebos plats på gräsmattan utanför Delfin/Pingvinen.

Information från ledningen


 

torsdag 13 augusti 2020

Sommar och värmebölja


Under de senaste veckorna har vi haft riktigt sommarväder med sol och höga temperaturer. Gyllebo förskola har därför vidtagit följande rutiner:

 

·       Vädring av lokalerna från rätt läge, dvs skuggläge där solen inte står på direkt på morgonen och som avslutning på dagen.

·       Vi säkerställer att alla persienner och rullgardiner är nedrullade där solen står på även om verksamheten är i drift.

·       Vi är ute så mycket som möjligt och ser till att använda den skuggan som finns på förskolans gård.

·       Vi planerar in aktiviteter så att det fungerar för barnen även i hög värme som vattenlek.

·       Vi är noga med att barnen har tillgång till vatten såväl utomhus som inomhus och påminner de om att dricka.


Vi Vill passa på att be er att alltid smörja in era barn med solkräm på morgonen samt att ta med någon form av huvudbonad till solskydd under dagen. Tar ni med solkräm till förskolan så fyller vi gärna på med solskyddet under dagen.

Linda Persson

Biträdande förskolechef, Rönneholms förskola