måndag 24 augusti 2020

Brandövning

 Idag har vi haft brandövning. Denna gällde både skolan och oss. Brandövning har vi 2ggr/termin. 

Ibland reagerar barn starkt på övningar som dessa, det kan bero på att en tror att det brinner på riktigt eller att det sätter igång tankar om eld och bränder en hört talas om tidigare. Orsaker till reaktion kan även bero på att en lek plötsligt avbryts och barnet förstår inte riktigt varför och allt händer fort.

De äldre barnen som varit med flertalet gånger kan ofta säga att det är bara en övning och inget farligt och kanske inte så viktigt heller.

Därför är våra samtal med barnen så viktiga. De barn som reagerar med oro behöver få prata om det och veta att det är just en övning. De barn som lite har "tröttnat" på att en övning kommer mitt i leken behöver prata om vikten av att öva. 

Be ditt barn berätta hemma om hens upplevelse av övningen idag. Det är lika viktigt för barn som inte är verbala och själva kan sätta ord på händelsen att få hjälp att prata om det. Jag hörde att ni haft brandövning idag. Ringde klockan länge? Fick alla barnen gå ut genom svarta grinden? Och sitta på gräsmattan? Detta kan vara en hjälp för att få igång samtal med sitt barn.

Övningen gick bra och alla barn och personal samlades på Gyllebos plats på gräsmattan utanför Delfin/Pingvinen.