fredag 14 februari 2020

Kommande utvecklingsområde

Uppdaterat!


Av någon anledning jag inte förstår så byttes koden till menti när jag förlängde svarstiden. Koden är 12 89 74. Gå in på www.menti.com och berätta vad tycker!


Vad är viktigt för ditt barn?


Alla förskolor i Malmö stad har ett gemensamt utvecklingsområde, Alla barns rätt till stöd. Mål och insatser inom utvecklingsområdet kan däremot vara olika beroende på behov.
I vårt område med våra fyra förskolor har vi sedan valt ett gemensamt utvecklingsområde med samma mål och insatser. Detta har varit Barns delaktighet och inflytande i två läsår nu.
Vi har även valt att ha ett förskolespecifikt utvecklingsområde. Bellevue har Grön flagg, Gyllebo och Mellanheden har Språkutveckling och Rönneholm har Digitalitet.

Nu är det era tankar som vårdnadshavare som vi vill få in! Vi hoppas att ni kan delta genom att svara på följande fråga. Vilka utvecklingsområden ser du som vårdnadshavare är viktiga för ditt barn? Vår önskan är att få in svaren digitalt genom verktyget Mentimeter. Det kommer även att finnas möjlighet att svara på frågan ute på förskolan vid anvisad plats.

Gå in på www.menti.com och använd koden för att svara:

Gyllebo förskola 128974


måndag 10 februari 2020

Rörelsepass på vu-dagen

På måndagens vu dag höll jag i ett rörelsepass för alla pedagoger, med inspiration från en föreläsning  av träning i livet som jag var på i våras.

Övningarna som vi gjorde var 4:a hörn, på fyra ställen i rummet lägger man ut bilder på de övningar som ska utföras. Varje station gjorde vi ca 45 sekunder innan vi gick vidare till nästa.





Andra övningen vi gjorde kallades för Tärningsträning

Slå tärningen och för fem upprepningar av övningen som hör siffran till.

1:a = sprattelgubbe
2:a = Upphopp
3:a = Korsrörelser
4:a = Sneda boxslag
5:a = Hoppa på höger ben
6:a = Hoppa på vänster ben

Sista övningen vi gjorde var Sten, sax, påse istället för att göra den med händerna använde vi oss av hela kroppen.

Ulrika förskollärare på Bellevue förskola



fredag 7 februari 2020

Temakvällar för er vårdnadshavare

Under våren kommer vi att prova ett annat upplägg för det vi tidigare kallat öppna föräldraråd.

Istället för öppna föräldraråd på respektive förskola kommer vi att ha temakvällar gemensamma för alla fyra förskolor på området. Vi kommer också att ha drop-in vissa eftermiddagar på respektive förskola där ledningen är på förskolan för att kunna besvara frågor och funderingar ni kan ha.

Vårens två temakvällar:

26 mars 18.00-19.30 Digitalitet i förskolan

7 maj 18.00-19.30 Högläsning och språkutveckling i förskolan

Det kommer en mer formell inbjudan när det närmar sig.

Varmt välkomna!

VU-dag 20-02-03




På vår VU-dag i måndags fortsatte vi arbeta med Barnkonventionen och hur vi kan arbeta med barngruppen för att öka deras medvetenhet om vad Barnkonventionen är för något.

Den här gången arbetade vi i workshops för att få kunskap om hur vi kan ge barnen möjlighet att reflektera kring Barnkonventionen genom att jobba praktiskt med olika estetiska och digitala uttrycksformer.

Första workshopen var ett boksamtal kring kompisboken Lika värde. Vi projicerar boken så att alla kan se bilderna när vi läser. Vid högläsning är samtalet kring boken oerhört värdefullt för barnens språkutveckling. Vi ställer frågor innan vi börjar läsa med hjälp av bokens framsida - Vad tror ni boken handlar om? Under tiden ställer vi frågor som "Vad hände nu?" för att barnen ska ges möjlighet att återberätta innehållet och "Vem är det här?". Efter vi har läst boken klart kan vi ställa frågor som "Vem i boken skulle ni helst vilja vara kompis med?"



Andra workshopen var kopplad till konserten som 4- och 5-åringarna i området var på som handlade om Barnkonventionen. Här fick alla reflektera kring konserten med målning som uttrycksform. Konserten projicerades på väggen och bilder från konserten projicerades på golvet och både golv och väggar var täckta med spännpapper. Det som var så fantastiskt var att det blev ett rum fyllt av vackra färger och en härlig positiv känsla färgade hela rummet. Det är den känslan vi får av Barnkonventionen och barns rättigheter.






I tredje workshopen arbetade vi med rödlera. Vi arbetade med lerverktyg, däribland skärtråd som är ett häftigt sätt att dela lera på. Vi kopplade det till boken Lika värde och en känsla som uttrycks i boken - bekymrad. "Gör bekymrad med leran."









Workshop 4 bestod av ett ljusbord med bilder från kompisböckerna där vi återberättade sagor tillsammans eller skapade egna sagor tillsammans. Att ha bilder som man kan flytta runt är ett häftigt sätt att interagera med en bok.


Den femte workshopen var kopplad till Puppet Pals, en app där barnen med hjälp av figurer kan skapa filmer. Här var det figurer från Barnens Planet (en annan bok om Barnkonventionen) inlästa så att vi kunde skapa filmer utifrån dessa figurer.


Det var en härligt kreativ förmiddag!

På eftermiddagen hade vi uppstart av det anknytningsprojekt som vi kommer arbeta med under våren på alla fyra förskolor i området. Områdets psykologer, specialpedagoger och utvecklingspedagoger höll en föreläsning om anknytning och de teorier som ligger till grund för denna vetenskap. Från och med nästa vecka kommer all personal delta i lärgrupper för att diskutera boken "Se barnet inifrån - att arbeta med anknytning i förskolan" av Ida Brandtzæg, Stig Torsteinson och Guro Øiestad. Detta är ett utvecklingsarbete som kommer pågå under hela våren.

torsdag 6 februari 2020

Elefanten - Återanvändning

Hej!


Vi har storstädat lite på Elefanten. I förrådet hittade vi en massa pussel som vi inte visste var kompletta eller inte. Vi bestämde oss då för att lägga alla pussel och se vilka som var hela och gick att använda igen. Det blev ett stort projekt som varade i flera dagar men till slut var alla pussel lagda och vi kunde se vilka som var hela och vilka som saknade bitar. Barnen var delaktiga och tyckte det var roligt och spännande med alla pussel som låg överallt. Barnen har via denna aktivitet förstått vikten utav att ta hand om leksakerna på förskolan då det är roligare att lägga ett helt pussel än ett som saknar bitar. 





-X-



Vi har även fått mycket nya böcker till förskolan och för att de skulle få plats i biblioteket krävdes det en utrensning även där. När vi sorterade böckerna så hittade vi många böcker som var trasiga och saknade sidor. Vi reflekterade tillsammans med barnen vad man kan göra med de trasiga böcker då det är onödigt att slänga böcker med så fina bilder. Första tanken var att laminera och använda bilder som pussel men det gick inte så bra så till slut så laminerade vi bilderna och satte upp dom på väggarna i biblioteket. Vi har även planerat att spara resten av de trasiga böckerna för att kunna använda när barnen pysslar, t.ex för kollage. Barnen tyckte det var spännande att vara delaktiga i sorteringen och de fick reflektera över vad de olika färgprickarna symboliserade. T.ex blått är skönlitteratur och grönt är naturen. Barnen tyckte även det var väldigt konstigt och roligt att riva ut sidor ur böcker för att använda igen, då det är något man absolut egentligen inte ska göra!








Lpfö18  "förståelse för hur människors olika val i vardagen kan bidra till en hållbar utveckling,"

Med vänlig hälsning
Elefanten :)


söndag 2 februari 2020

VU-dag 3/2

Vi påminner om att förskolan är stängd måndagen den 3/2. Denna dag kommer alla vi i personalen att fortbildas. Förste förskollärarna på området har förberett för workshops kring barnkonventionen, kopplat till estetiska och digitala uttryckssätt. På eftermiddagen kommer vi att starta upp vår satsning på fortbildning om anknytning som kommer äga rum under våren. Uppstarten består av en föreläsning som hålls av områdets psykologer och specialpedagoger.