fredag 22 mars 2019

Lejonet

Under denna vecka har vi lagt mer fokus på vad barnen själva har velat blogga om, vilket är följande: Barnen har skapat lera tillsammans med oss pedagoger. Under processens gång la barnen märke till att leran blev rosa och undrade hur leran blev rosa. Vi pedagoger har utforskat detta tillsammans med barnen och därefter utmanat dem vidare via en annan aktivitet, nämligen att baka rosa bröd, där samma procedur återupprepas.

Såhär har samtalet med barnen någorlunda sett ut: Under processens gång ställde barnen frågor kring livsmedlen vetemjöl, olja, färgämnen och vatten. Ett barn ställde följande fråga - Kan vi endast göra lera med ovanstående livsmedel? Nej svarade ett annat barn. Vi kan göra bröd eller tårta, även pannkaka. Ett annat barn ställde följande fråga - Varför kan vi inte göra rosa bröd? Oss pedagoger svarade, ja det skulle vi kunna ta och prova på ifall ni vill, varav barnen önskade detta.

Genom att följa barnens önskan om att baka rosa bröd jobbar vi med förskolans utvecklingsområde Barns delaktighet och inflytande. Vi arbetar för att barnen ska få ett reelt inflytande. Ett reelt inflytande innebär att barnen upplever att deras värld blir hörd och sedd och att barnet har möjlighet att påverka för sig meningsfulla situationer. I det här fallet baka rosa bröd.