torsdag 21 september 2017

Barn på Delfinen utforskar 19/9

Idag är Delfinens barn uppdelade i två grupper. En grupp har gått ut på gården för att utforska där medan en grupp är inne och erbjuds utforskande med olika material.


Materialet som erbjuds idag är färgat papper, limstift, paljetter, glitter, flörtkulor och silkespapper. Som vuxen har en ofta en klar bild om vad det är tänkt barnen ska göra med materialet vi erbjuder. Barnen väljer ofta en annan väg, en mer spännande och utforskande. När aktiviteten var avslutad fanns det flera färgstarka konstverk på tork, men vägen dit var mer spännande än så.


Barnens första utforskande handlade om korkarna till limstiften. De satt hårt, men glädjen från barnet som först lyckades få av den smittade av sig. Snart var flera barn igång med att ta av och sätta tillbaka korkarna om och om igen, med samma glädje som vid det första lyckade försöket. Utforskandet fortsätter med att locket till glitterburken kommer av, flörtkulorna passar i korkarna till limstiften, det går att skruva in och ut stiftet, flörtkulor rullas över borden och flyttas från en tallrik till en annan eller rullar ner på golvet för att hämtas upp och sen rulla ner igen. Barnens utforskande leder till alla dessa upptäckter som smittar av sig. Att göra igen och igen är något som lockar barnen i denna ålder. Den färdiga produkten är inte det viktiga. Några barn är aktiva genom att intensivt observera vad som händer för att sedan själv prova eller fortsätta deltaga genom blickar och skratt. Barn deltar också från tryggheten från ett vuxet knä.