fredag 29 november 2019

Lejonet

På Lejonet arbetar vi just nu med följande Tema/Projekt:

Tema Djur: Just nu arbetar vi med Lejon och dessförinnan spindlar.

Ett utdrag hur vi arbetat med Lejon med era barn.
Fokusområde kring Lejon har kretsat kring "normer och värden". Vi har samtalat med barnen om hur lejon är mot varandra och hur barnen ska bete sig mot varandra. Det här för att främja ett gott kamratskap sinsemellan barnen.
Lejon blir som ett verktyg i vår vardag, då vi kan referera till Lejon när konflikter uppstår mellan barnen. Exempelvis, tänk på hur lejon är mot varandra osv. 

Vi har även samtalat och undersökt diverse frågetecken barnen haft kring Lejon, exempelvis ifall lejon dricker vatten eller inte. Hur Lejon ser ut, att hona och hane skiljer sig åt, hur deras familj ser ut som vi kopplat till stjärnfamiljer (projekt). Fokus har legat på samtal med barnen om Lejon och inte så mycket på skapande aktiviteter, att lyssna på varandra och respektera varandras olika åsikter, vilket stundtals har varit svårt för barnen. Exempelvis började barnen debattera ifall ett lejon var en hane eller hona. Som pedagoger gav vi inte barnen svaret utan lät de argumentera för sin åsikt. Här uppstod det då konflikter, att barnen gärna ville överrösta varandra som vi fick dämpa ner och prata om att lejon inte höjer rösten eller skriker såhär på varandra, utan lyssnar på sina kamrater. 

Projekt:

Alfons Åberg: Filmberättelser, flanosagor, böcker och ljudsagor. Gå igenom berättelserna tillsammans med barnen och samtala om den "röda tråden" i sagan.
Exempelvis låta barnen berätta vad som händer samtidigt som en saga om Alfons spelas upp, vilket blir till ett kollegialt lärande, att barnen lär varandra sagans "röda tråd".
Även arbetat med känslor med hjälp av Alfons, att tyda olika ansiktsuttryck och allmänt prata om känslor och dess innebörd.

Bokstäver:

Barnkonventionen (även kopplat till stjärnfamiljer):

Julen:

Kommer uppdateras