torsdag 16 december 2021

Information december 2021

Till vårdnadshavare på Gyllebos förskola. 

I december handlar mycket om att utvärdera terminen som gått och den undervisning som vi erbjudit barnen. Parallellt med detta är det luciafirande och julfester. I detta informationsbrev kan ni läsa lite om vad som händer i området och vad vi arbetar med. 

För löpande uppdateringar från ledningsgruppen och en större inblick i vad hemvisterna arbetar med så besök vår förskoleblogg: http://gyllebosforskola.blogspot.com där finns det nu möjligheter att välja språk om ni vill läsa om utbildningen på ett annat språk än svenska. 

Julsammanslagning 23 december – 7 januari 
Julsammanslagningen sker den 23 december -7 januari. Under denna period finns det personal från alla klustren och Gyllebo på plats, så att det skall finnas några kända ansikten för er och era barn. 

Flamman (gult kluster) är öppnings och stängningshemvist som vanligt. Under sammanslagningen vistas Violett kluster på Grönt kluster, Blått kluster på Gult kluster och Gyllebo förskola flyttar till Orange kluster. Gult, orange och blått är kvar på sina kluster. Barnen kommer att delas upp på de olika hemvisterna inom klustret.

Inför denna period behöver ni som vårdnadshavare tömma barnens fack och packa ner dessa saker i en väska som är lätt att flytta med. 

Var extra noga med att informera era hemvister om ledighet eller sjukdom. Barnen är lediga om ni föräldrar är det, allt enligt Malmö Stads riktlinjer. Vet ni med er att ert julschema ändrats eller om ni spontant bestämmer er för att vara hemma – ring och informera oss så vi har möjlighet att planera måltider och kompetensutbildningar efter barnantalet. 

Under sammanslagningen på Rönneholm tar vi med oss följande telefoner: 
Älvan 0766-353118 Enhörningen 0766-353119 

Vi vill även påminna er om att vi fortfarande följer restriktionerna med att hålla avstånd till varandra och att ni vårdnadshavare lämnar och hämtar barnen ute på Gyllebos gård men under sammanslagningen på Rönneholms förskola går det bra att lämna i hallarna. 

Sammanfattning av höstterminen 2021 
Under terminen har vi arbetat intensivt med våra utvecklingsområden hållbar utveckling, kommunikation och bemötande, digitalt meningsskapande samtidigt. Vi hoppas och tror att ni ser spår av arbetet med hållbar utveckling i hemmen. Det handlar om att arbeta rent konkret med djur och natur samt skräp och avfall kopplat till sopsortering och vad som händer med materialet vi återvinner. 
Vi fortsätter vårt arbete med Grön flagg och arbetar vidare för att skapa en hållbar förskola. 
Med det gemensamma temat min värld inom hela förskoleområdet arbetar hemvisterna projektbaserat utifrån barnens intressen. 




Inom området digitalt meningsskapande har vi arbetat med att utveckla våra pedagogiska miljöer med digitala tillägg – många av hemvisterna projicerar upp bilder för att berika barnens lekmiljöer samt använder sig av projektorerna i reflektion tillsammans med barnen. Vi har utvecklat arbetet med greenscreen och programmerar med hjälp av olika robotar. 




Kompetensutveckling Förskolan i Malmö skall vara likvärdig, av god kvalitet och arbeta mot systematiskt uppsatta mål. Därför avsätter vi tid för dokumentation, analys och reflektion både löpande under veckorna men vi arbetar också mer riktat med detta under våra utvecklingsdagar. Gyllebos förskola är stängd för verksamhetutvecklingsdagar 9/2 samt den 11/5. 

Under vårterminen 2022 kommer vi att fortsätta att arbeta med de svar som ni gav oss i arbetet med föräldraenkäten, vi kommer att utveckla vårt introduktionsmaterial och arbeta vidare på de synpunkter ni gav. I februari fortsätter vi vårt arbete med planen mot diskriminering och kränkande behandling och tittar närmre på hur vi arbetar förebyggande med hedersrelaterat våld. 

Vi arbetar vidare med språkutveckling i vardagen. Vi har valt att genomföra Skolverkets fortbildning läslyftet för att reflektera vidare kring våra förhållningssätt och skapa en gemensam delad kultur på förskolan. Detta innebär att vi systematiskt träffas och delar våra erfarenheter kring arbetet med flerspråkighet och utför uppgifter i barngrupperna som vi sedan utvärderar. 

Utöver detta ingår vi i Förskoleförvaltningens programmeringsprojekt där barn i åldrarna 3-5 år utforskar digitala tillägg och fördjupar sitt arbete med programmering. 

Avslutningsvis kan vi stolt berätta att vi nu blivit antagna som partnerskola – detta innebär att vi i framtiden kommer att ta emot fler lärarstudenter från Malmö Universitet, något som vi ser som en enorm tillgång! 

Vi önskar er en härlig julledighet. Med vänlig ledningen och personal på Gyllebo förskola