måndag 23 november 2020

Kemikaliesmart förskola – Gyllebo förskola                         201120

 

Att erbjuda barnen en kemikaliesmart förskola är ganska lätt. Malmö stad har tagit fram en broschyr med checklistor att följa för personal som arbetar på förskola.

Dagligen utsätts vi för ett stort antal kroppsfrämjande kemikalier. En del är farliga, en del ofarliga och en del vet vi inte så mycket om. Små barn tuggar och suger på föremål. Kemiska ämnen binds till dammpartiklar och eftersom barnen är närmare golvytan får de en ökad risk att exponeras för kemiska ämnen. Dessa kemiska ämnen kan orsaka sjukdomar och påverka ämnesomsättningen. Ftalater som används för att göra plasten mjuk, kan innehålla ämnen som stör kroppens eget hormonsystem.

Därför tycker vi det är viktigt att vi gör det vi kan för att miljön i förskolan ska vara så bra som möjligt för barnen.

Just nu gör vi en sortering och ersätter gammalt material med nytt. Det kan innebära att era barn upplever det som att några av deras favoritleksaker försvinner, men de kommer att ersättas av nytt, inspirerande och utmanande material. Det kan dock ta lite tid innan alla beställningar är genomförda och materialet har kommit på plats.

Broschyren finns på:  https://malmo.se/kemikaliesmartvardag