fredag 31 januari 2020

Elefanten - Sångstund med bokstäver

Hej!

På torsdagen höll Malin en sångstund med tema bokstäver med barnen. Vi höll först en uppvärmning där vi startade igång kropp och röst och sjöng sedan alfabetssången. Vi avslutade med att hitta på en egen sång. Barnen fick komma med förslag på bokstäver och sedan kom vi på ord tillsammans som började på de bokstäverna. Orden la vi sedan ihop till en ramsa och sedan satte ton på ramsan till melodin av Blinka lilla stjärna. Vi kom på bokstäverna N, M och S och det blev till orden napp, matta och sol. Utifrån det skapade vi meningen "Bäbisar har nappar och sitter på en matta, på stranden där solen skiner". Barnen verkade tycka det var kul och fascinerande att bygga en egen sång ihop och vi planerar att jobba vidare med den här egna sången som skulle kunna bli "Elefantens sång". 







" förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i
olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans," - Lpfö18

"ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord," - Lpfö18

fredag 24 januari 2020

Elefanten/Sångstund



Hej!
Idag har Malin haft hand om samlingen och höll en liten sångstund. Inledningsvis var det en lite uppvärmning utav både kropp och röst. Låtarna var hämtade ur Elefantboken och jobbade med sånger dom var bekanta med så som Ekorren satt i granen, Var bor du lilla råtta? och Krokodilen i bilen. Barnen visar stort intresse och det märks att de tycker det är kul med musik och sång. 




Lpfö18; "förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i
olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,"

onsdag 22 januari 2020

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nu finns vår uppdaterade Plan mot diskriminering och kränkande behandling att läsa här på bloggen (under fliken Styrdokument och lokala planer).

Vi är intresserade av att få era synpunkter och tillägg till vår plan så förmedla gärna detta till personalen på ert barns avdelning eller maila till förste förskolläraren:

Johanna.Hansen@malmo.se

måndag 20 januari 2020

Vårterminens vu-dagar

Vi blev uppmärksammade på att tryckfelsnisse varit framme i ett informationsbrev från ledningen. Informationen uppsatt på förskolan är den korrekta.

Korrekta datum för vu-dagarna är 3 februari och 16 april!!

Vi ber om ursäkt om detta ställt till det för er och tack för att ni uppmärksammade detta!

Anette Åkesson, Biträdande förskolechef
Johanna Kjellander Hansen, Förste förskollärare

fredag 17 januari 2020

Elefanten/God fortsättning

Hej alla föräldrar! :)


Välkomna tillbaka till ett nytt år och en ny termin här på Elefanten!

Hoppas ni alla har haft en skön jul och nyår och känner er redo att ta tag i en ny termin. :)

Avdelningen startar terminen med 20 barn och fortsätter Judit, Carina och Medya att jobba med elefanterna.

Vi börjar terminen med att hitta tillbaka till rutinerna, vårt tema "bygg och konstruktion" fortsätter och vi arbetar fortfarande efter förskolans utvecklingsområden som är:

1.Språkutveckling (först av allt)

Mål 1: Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla intresse för berättelser, bilder och texter i olika medier, såväl digitala som andra, samt sin förmåga att använda sig av, tolka, ifrågasätta och samtala om dessa. (LPFÖ 18)


2.Alla barns rätt till stöd
3.Barns delaktighet och inflytande


Läroplansmål på Elefanten, 2019: " förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap"

Läroplansmål på Elefanten, 2020: "nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära"

Vi ser fram emot en härlig termin tillsammans med era barn! :)

Med vänlig hälsning

Elefanten





Lejonet


Under veckan har vi arbetat främst med språkutveckling (bokstäver) och matematik. Några exempel på vad vi gjort är följande:
- Vi upplever att barnen har starkt intresse av just bokstäver och ibland har vi även suttit cirka en timme utan att barnen tröttnat på att lära sig mer om bokstäver i någon av våra samlingar under veckans åtgång. 

-Barnen har fått se en lapp med ett barns namn och försökt avläsa vems barn lappen tillhör. Ibland får vi hjälpa barnen men upplever att de löser de flesta av namnen tillsammans utan inblandning av oss pedagoger.

-Koppla barns initialer till något annat ord, exempelvis V som i Varg.

-Räkna bokstäverna i barnens namn.

-Jämföra och se skillnader mellan de olika bokstäverna och längden på barnens namn.

-Titta på alfabetet som vi har upphängt och sjunga alfabetsramsan.

Intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap”, Lpfö 2018.

Övrigt: Barnen har lekt mycket doktorlek med varandra under denna vecka. Vi pedagoger har samtalat och även varit delaktiga i deras lek, pratat om exempelvis: Vad gör man när man blir sjuk? osv... 
Barnen har haft mycket frågor kring detta område. 

onsdag 15 januari 2020

Vad händer vid strömavbrott?

Idag har barnen på Gyllebo och Mellanhedens förskola haft ett gemensamt samtalsämne vid matbordet. Då centralköket inte kunde leverera mat till oss på grund av elfel blev lunchen ett mellanmål och mellanmålet lunch. Det var ju knasigt?!? Men varför blev det så här knasigt då?

Barnens frågor började just i knasigheten men utvecklades till ingående samtal och hypoteser om ström och vad som händer när vi förlorar den. 
Vad behöver vi strömmen till? 
Vad händer om vi får strömavbrott på förskolan?
Vilka maskiner har vi här som behöver ström? 
Hur gör vi om det blir strömavbrott? hur löser vi problemen som uppstår?
Det är fantastiskt att vara med i denna process när barnen prövar sina hypoteser i samtal med kamrater och oss vuxna. Barnen jag satt med idag hade mycket spännande tankar och idéer.
Ficklampor är bra om det blir mörkt. Men det är ljust ute nu så då behövs inga ficklampor. Strömmen behövs ju både till att laga maten, men oxå till kylen för att förvara maten. Maten i kylen kan vi flytta ut i snön. Barnen kopplar hela tiden samtalet till sin egen vardag. Om ugnen inte fungerar så kan vi inte göra pepparkakorna färdiga. Kan vi äta degen eller får vi ont i magen. Av oss som tyckte degen var godare än kakorna så var det ju positivt med strömavbrott för då kan vi äta degen istället. Ett barn kom ihåg att jag läste fel i en bok igår och sa pepparkaka när det stod papegoja. Det var ju tokigt. Ett annat barn tänker att jag kanske sa fel för att orden rimmade och barnet provade sin hypotes. Men kom på att orden rimmade inte, men började på samma bokstav. Jag satt med en grupp barn och hade detta samtal. Men jag hör oxå att många pedagoger har haft liknande samtal som detta.
Att få ta del av era barns hypoteser och resonemang är en fantastisk del av mitt uppdrag!
/Johanna, förste förskollärare